12/04/2012 – Εκδήλωση στο Intercontinental – ΠΡΟΑΓΓΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΑΔΕ

…Κατά γενική ομολογία ήταν μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις που έχει (συν)διοργανώσει η ΕΕΑΕ και για την οποία λάβαμε τα εύσημα από το σύνολο σχεδόν των μελών μας αλλά και των φορέων της αγοράς.

Παραθέτουμε το σχετικό δελτίο τύπου αλλά και αποσπάσματα από την ομιλία του προέδρου κ. Κ.Σ. Μαυρόπουλου, που με σαφήνεια περιγράφουν την κατάσταση και προτείνουν δυναμικές και αναγκαίες λύσεις.

Όλοι μας πια, ακόμα και ο τελευταίος ανυποψίαστος συνάδελφός μας, έχει συνειδητοποιήσει ότι βρισκόμαστε στη δίνη ενός πάρα πολύ σοβαρού προβλήματος, με άγνωστες και ίσως ανυπολόγιστες συνέπειες για το επάγγελμά μας και το μέλλον μας.

Κανείς πλέον, δεν έχει το δικαίωμα να εθελοτυφλεί, ούτε την πολυτέλεια να αποστασιοποιείται από το πρόβλημα γιατί το πρόβλημα αυτό είναι πρόβλημα όλων μας.

Με αγωνία βεβαίως όλοι μας έως σήμερα παρακολουθούσαμε στενά τις εξελίξεις και τα σενάρια πιθανών λύσεων, αναμένοντας τις ενέργειες από την Πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς.

Δυστυχώς η Πολιτεία όπως και στο παρελθόν απαξίωσε κάθε φορέα ως δυνητικό συνομιλητή της.

Τώρα πια λοιπόν δεν έχουμε άλλη επιλογή απ’ το να δράσουμε άμεσα με οποιονδήποτε τρόπο, έστω και αν αυτός είναι απλά μια Εκδήλωση Ενημέρωσης και Διαμαρτυρίας σαν την σημερινή.

Η εκδήλωση αυτή δεν αποσκοπεί στο να μονοπωλήσει κάποιο ρόλο, αλλά προσδοκά στο να δώσει το έναυσμα και να αποτελέσει την απαρχή πολλών άλλων εκδηλώσεων από τους πολυάριθμους αντίστοιχους φορείς, Σωματεία και Ομοσπονδίες συνάδελφων μας σε όλη την Ελλάδα.

Ήρθε πλέον ο καιρός η τάξη των ασφαλιστικών διαμεσολαβούντων να πάρει τη θέση που της αρμόζει με ισχυρή φωνή στα κέντρα αποφάσεων.

Ζητούμε να καταλάβει η Πολιτεία και κάθε άλλος εμπλεκόμενος φορέας ότι δεν δύναται να νομοθετεί και να διαμορφώνει το επαγγελματικό περιβάλλον μας, ερήμην των θεσμικών φορέων που εκπροσωπούν την ασφαλιστική διαμεσολάβηση.

Είμαστε ο συνδετικός κρίκος που χωρίς αυτόν η Ασφαλιστική Βιομηχανία δεν δύναται υγιώς να υπάρξει και να αναπτυχθεί.

Εμείς με τους πελάτες μας και τα συμβόλαια που συνάπτουμε είμαστε η «αιχμή του δόρατος» στις πωλήσεις των ασφαλιστικών προϊόντων των Εταιριών.

Είμαστε το νερό που κινεί το νερόμυλο.

Πως δύναται λοιπόν να απαξιώνεται ο ρόλος μας από την Πολιτεία και τους φορείς, στερώντας μας τη συμμετοχή στις αποφάσεις που λαμβάνονται για το ίδιο το επάγγελμά μας;

Πως δύναται τόσα χρόνια ο εκάστοτε Νομοθέτης να απαξιώνει κάθε διάλογο με τους επαγγελματικούς φορείς του χώρου μας;

Δεν είναι προς το συμφέρον της Πολιτείας πριν νομοθετήσει ,να έχει ακούσει τους φορείς;

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Θα συνεχίσουν οι εξελίξεις να διαδραματίζονται, ως προηγούμενα ανέφερα, και οι αποφάσεις να παίρνονται πέρα από εμάς, για εμάς, χωρίς εμάς;

Η σημερινή αυτή εκδήλωση σκοπό έχει να δώσει στην Πολιτεία και στους φορείς ένα ισχυρό μήνυμα, ότι χωρίς τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων στην ασφαλιστική βιομηχανία, χωρίς ανταλλαγή απόψεων και γόνιμο διάλογο, είναι νομοτελειακά προδεδικασμένο ότι το πρόβλημα θα συνεχίζεται.

Και αυτό δεν θα αποτελεί απλώς ένα συνεχιζόμενο πρόβλημα για την τάξη των ασφαλιστικών διαμεσολαβούντων, αλλά πιστεύω βαθύτατα ότι θα αποτελεί πρόβλημα για τον ίδιο τον Θεσμό της Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Γιατί αυτή τη στιγμή δεν βάλλονται τα συμφέροντα μιας τάξης, βάλλεται ο ίδιος ο Θεσμός της Ιδιωτικής Ασφάλισης. Και ο Θεσμός αυτός πρέπει να αποκατασταθεί στα μάτια των καταναλωτών άμεσα.

Η νέα Ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών πρέπει να καταλάβει ότι είναι προς συμφέρον της να συνεργαστεί στενά με τους φορείς για να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος.

Με το κλείσιμο μόνο κάποιων Εταιριών, δεν λύνεται το πρόβλημα της εξυγίανσης, εάν η Πολιτεία και ο Νομοθέτης δεν μεριμνήσουν για το «υγιές» του νέου περιβάλλοντος που θα προκύψει.

Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι η εξυγίανση της αγοράς αποτελεί εχέγγυο για την ύπαρξη του επαγγέλματός μας και για το βιοπορισμό του καθενός μας.

Η επιδίωξη ενιαίας εκπροσώπησης προς όλους τους θεσμικούς φορείς με οποιοδήποτε σχήμα αποτελεί το κλειδί στη λύση κάθε προβλήματος που ταλανίζει την τάξη μας. Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για το βήμα αυτό.

Το κοινό συμφέρον είναι το συμφέρον του καθενός μας. Και το συμφέρον μας ταυτίζεται με την ίδια την επαγγελματική μας ύπαρξη σε ένα υγιές περιβάλλον με ισχυρό το θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης.

Ζητούμε σήμερα από την Πολιτεία και τους φορείς ουσιαστική θέση στο Τραπέζι των Αποφάσεων.

Οφείλουμε να δείξουμε ότι είμαστε άξιοι για τη θέση αυτή.

Μη χαθεί λοιπόν η ευκαιρία αυτή γιατί τότε έμμεσα υπονομεύουμε το μέλλον όλων των συναδέλφων μας, το μέλλον της ίδιας της ύπαρξής μας ως επαγγελματίες του χώρου.