Η επίσκεψή μας στις Βρυξέλλες αυτή την φορά φώτισε καθαρά τις δυνατότητες ανάδειξης θεμάτων και διεκδικήσεων και έδειξε την αληθινή προοπτική που μπορούν και πρέπει να έχουν.
Μία προγραμματισμένη επίσκεψη στις 9-11 Δεκεμβρίου στο Ευρωκοινοβούλιο από τον Πρόεδρο του ΕΕΑ, κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, έδωσε την δυνατότητα και στην δική μας Αντιπροσωπία της Διαμεσολάβησης που απαρτίζετο από τον Πρόεδρο της ΕΑΔΕ και ΣΕΜΑ, κ. Γιώργο Καραβία, τον Αντιπρόεδρο της ΕΑΔΕ και Πρόεδρο του ΠΣΣΑΣ, κ. Δημήτρη Γαβαλάκη και την υπογράφουσα με την ιδιότητα της Προέδρου της ΕΕΑΕ και Ειδικής Συμβούλου της ΕΑΔΕ, να συναντήσει Ευρωβουλευτές από όλες τις πτέρυγες που ως κοινό κριτήριο επιλογής είχαν την συμμετοχή τους στις Ειδικές Επιτροπές που αφορούν ή επηρεάζουν τον κλάδο μας.
Γράφει η Δήμητρα Ιωάννα Λύχρου – Πρόεδρος ΕΕΑΕ
Στόχος μας ήταν η διερεύνηση του τρόπου που τα θέματα της Διαμεσολάβησης θα μπορούν να αναδεικνύονται και να προωθούνται έγκαιρα πανευρωπαϊκά και να αναζητούνται οι λύσεις τους στο νομοπαρασκευαστικό στάδιο.
Διαπιστώσαμε ότι η στενή, συχνή και ουσιαστική επαφή με τους Ευρωβουλευτές είναι επιτακτική ανάγκη καθώς αποστολή τους και υποχρέωση τους είναι η παρέμβαση και προώθηση θεμάτων που αφορούν προβλήματα της χώρας τους, ενταγμένα στο ευρωπαϊκό σύνολο και υποστηριζόμενα από πλήρη οικονομοτεχνική και νομική τεκμηρίωση. Είναι βέβαιο ότι αυτό απαιτεί δομές και μέσα που μας λείπουν.
Οι Σύλλογοι αντιλαμβανόμαστε ότι η επιδίωξη ενεργούς παρουσίας στις Ευρωπαϊκές Αγορές επιβάλει άλλου είδους οικονομική, νομική και γραμματειακή υποστήριξη.
Είναι γεγονός ότι δεν έχουν αξιοποιηθεί οι δυνατότητες συνεργασίας του κράτους με τον θεσμό του Ευρωκοινοβουλίου.
Ο Έλληνας πολίτης και ο επαγγελματίας, παρότι η Ελλάδα είναι από πολύ παλαιά ενταγμένη στην ΕΟΚ, δεν επωφελήθηκε ποτέ από τις δυνατότητες που του έδινε ο θεσμός.
Έμεινε μακριά και ανενημέρωτος. Οι λόγοι πολλοί και εύκολα κατανοητοί.
Στο βαθμό που αφορά τα Επιμελητήρια αλλά και τους Συλλόγους είναι πιο εύκολο να αλλάξει αυτό τώρα γιατί είναι σαφής και δεδηλωμένη η βούληση.
Εκείνο που χρειάζεται από την πλευρά μας, και είναι άλλωστε και το ζητούμενο, είναι η στενή παρακολούθηση των επερχόμενων και η έγκαιρη τοποθέτηση και προετοιμασία για αυτά.
Το ΕΕΑ με την ιδιαίτερη ευαισθησία για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες είναι βέβαιο ότι θα μεθοδεύσει την παρουσία του και την ενεργή και δραστήρια συμμετοχή του.
Η Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση θα βγει διπλά ωφελημένη καθώς η έγκαιρη και διαρκής πληροφόρηση που δέχεται από το BIPAR θα διαβιβάζεται άμεσα και τεκμηριωμένα στην Ευρωβουλή ώστε να υποστηρίζεται από τους Ευρωβουλευτές διεκδικώντας λύσεις και για επαγγελματίες άλλων αγορών που έχουν κοινά ή παρόμοια χαρακτηριστικά.
Ο αθέμιτος τραπεζικός ανταγωνισμός, η προστασία του καταναλωτή στον ύψιστο βαθμό, η ανάπτυξη του Β΄ Πυλώνα και η κοινή Εποπτεία σε όλα τα δίκτυα διανομής είναι θέματα που απασχολούν το Κοινοβούλιο και μπορούν να τεθούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο εφόσον συνδεθούν και με άλλα κράτη.
Ο δρόμος είναι μακρύς όμως ήταν η αρχή για να φωτίσει την πορεία που θα φέρει και την Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση στην σύνδεσή της με τους Επαγγελματίες Συναδέλφους των άλλων χωρών σε κοινές διεκδικήσεις και λύσεις.
Leave A Comment