Παρουσία  του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Γιώργου Κατρούγκαλου, του κ. Ιωάννη Βρούτση, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου  της Νέας Δημοκρατίας & πρ. Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας

και με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων, στελεχών της Ασφαλιστικής Αγοράς, ακαδημαϊκών και συμβούλων, διεξήχθησαν σήμερα οι εργασίες του 1ου Ασφαλιστικού Συνεδρίου της Ναυτεμπορικής με θέμα «Ασφαλιστικό: H επόμενη μέρα».

 

 

 


Αθήνα, 14 Ιουνίου 2016

 

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

1o Ασφαλιστικό Συνέδριο Ναυτεμπορικής:

 

 

“ Ασφαλιστικό: Η επόμενη μέρα”

 

 

 

Παρουσία  του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Γιώργου Κατρούγκαλου, του κ. Ιωάννη Βρούτση, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου  της Νέας Δημοκρατίας & πρ. Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας και με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων, στελεχών  της ασφαλιστικής αγοράς ακαδημαϊκών και συμβούλων, διεξήχθησαν σήμερα οι εργασίες του 1ου Ασφαλιστικού Συνεδρίου της Ναυτεμπορικής με θέμα «Ασφαλιστικό: H επόμενη μέρα».

 

Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν με την ομιλία του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Γιώργου Κατρούγκαλου  ο οποίος δήλωσε ότι «ήταν ανάγκη να μεταρρυθμιστεί το σύστημα διότι δημιουργούσε ελλείμματα – εισφορές και παροχές δεν ισοσκελίζονταν – κι έπρεπε να επιβληθούν κανόνες ισονομίας… Σε όλα αυτά προστίθενται και οι μνημονιακές δεσμεύσεις: κατάργηση του ΕΚΑΣ και προσαρμογή δαπανών που είχαν ήδη ψηφιστεί». Όπως τόνισε ο υπουργός εργασίας το βασικό ζήτημα τόσο από άποψη ουσίας, όσο και από άποψη πολιτικής έγκειται «Στο κατά πόσο οι παροχές του πρώτου πυλώνα, αυτές δηλαδή που εγγυάται το κράτος, οι συντάξεις της δημόσιας κύριας ασφάλισης είναι τέτοιες που να εξασφαλίζουν την αξιοπρεπή διαβίωση του συνταξιούχου. Αυτός είναι ο πρώτος ελάχιστος στόχος. Επιπλέον, το εισόδημα που εξασφαλίζει η σύνταξη θα πρέπει να είναι όσο το δυνατό εγγύτερα, στο εισόδημα που υπήρχε κατά την διάρκεια της εργασίας». Μάλιστα ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Εάν δεν πληρούνται αυτοί οι όροι, η συμπληρωματικότητα του δεύτερου και του τρίτου πυλώνα δεν αρκεί, γιατί το κράτος έχει προφανώς βρεθεί σε αδυναμία να καλύψει το δικό του ρόλο. Άρα εγώ δεν είμαι αντίθετος στην λειτουργία του δεύτερου πυλώνα και του τρίτου, με την προϋπόθεση όμως ότι οι ασφαλιστικές παροχές που εξασφαλίζει». Αναφερόμενος ο Υπουργός  στους ελεύθερους επαγγελματίες επιστήμονες, επισήμανε ότι η δημιουργία ασφαλιστικού φορέα του δεύτερου πυλώνα, ήταν κάτι που είχε θέσει εξαρχής υπόψη τους, να   «δημιουργήσουν δηλαδή ένα επαγγελματικό Ταμείο το οποίο θα δίνει επικουρική σύνταξη εφάπαξ»  ώστε να μειωθεί το ποσοστό της υποχρεωτικής εισφοράς στο δημόσιο σύστημα. Ο κ. Κατρούγκαλος συνέχισε λέγοντας ότι «την πρόταση αυτή μου την έκαναν οι Σύνδεσμοι αυτοί, ο Δικηγορικός Σύλλογος λίγο πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή. Είναι ανοιχτό πεδίο για διαπραγμάτευση μαζί τους καταρχήν… και προφανώς μετά θα είναι αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης με τους θεσμούς» και ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το σύστημα συνδέεται με την άνοδο της οικονομίας».

 

Ο κ. Βρούτσης, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης σημείωσε ότι ενώ υιοθέτησε ορισμένες πολιτικές δεν υιοθέτησε το σημείο που αφορούσε το δημοσιονομικό και τη φιλοσοφία του συστήματος. «Μας βρίσκει αντίθετους το ένα ταμείο για όλους, καθώς οι εκπρόσωποι των θεσμών είχαν συμφωνήσει στη δημιουργία τριών ταμείων. Επίσης οι συντελεστές αναπλήρωσης πρέπει να έχουν μια προοδευτικότητα… λειτουργούν τελείως αντίστροφα… Αυτοϋπονομεύεται το σύστημα. Επίσης οι εξοντωτικές εισφορές μηχανικών, γιατρών, δικηγόρων και αγροτών θα αλλάξουν το status και θα οδηγήσουν σε εισφοροδιαφυγή». Οι ασφαλιστικοί συντελεστές μετατρέπονται σε φορολογικούς συντελεστές σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται το σύστημα και προέβλεψε ότι τον  Σεπτέμβριο και τον  Οκτώβριο, όταν θα αρχίσουν να εφαρμόζονται οι αποφάσεις, «θα βρεθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις». Ο Κ. Βρούτσης άσκησε κριτική στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση χειρίσθηκε την διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των θεσμών λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ανάγκασε την κυβέρνηση να πάρει νέα μέτρα ύψους 3,1 δις ευρώ την στιγμή που στο e-mail Χαρδούβελη οι παρεμβάσεις για το ασφαλιστικό ήταν 310 εκ ευρώ». Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ τόνισε ότι «Εγώ ακούω με προσοχή να μιλάνε για μεταρρύθμιση. Θέλω όμως πάντα να είμαι αληθινός και ειλικρινής, να πω απέναντί σας ότι δεν πρόκειται για μεταρρύθμιση. Μεταρρύθμιση είναι να κάνεις κάτι καινούριο, κάτι καινοτόμο. Πρόκειται ουσιαστικά για μια αντιγραφή ενός συστήματος που ήταν έτοιμο να λειτουργήσει».

 

Στο πλαίσιο συζήτησης που συντόνισε ο Στέλιος Παπαπέτρου, Δημοσιογράφος, Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΉ, αναλύθηκε το σύστημα των τριών πυλώνων και η ημιτελής μεταρρύθμιση της επαγγελματικής ασφάλισης – ν. 3029/2002.

 

Στη συζήτηση  συμμετείχαν οι κ.κ. Άρτεμις Αναγνώστου-Δεδούλη, διδάκτωρ Νομικής, Πρόεδρος, Ένωση για την Προάσπιση των Κοινωνικών Δικαιωμάτων, Γενική Διευθύντρια Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης& Κοινωνικής Αλληλεγγύης, πρ. Κοινωνικής Ασφάλισης,  Δημήτρης Γαβαλάκης, Πρόεδρος, Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος (Ε.Α.Δ.Ε.), Πρόεδρος, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Συντονιστών Ασφαλιστικών Συμβούλων (Π.Σ.Σ.Α.Σ.), Μενέλαος Θεοδωρουλάκης, Διδάκτωρ Κοινωνικής Πολιτικής, Επιστημονικός Συνεργάτης Υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μιλτιάδης Νεκτάριος, Καθηγητής Ιδιωτικής Ασφάλισης, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου-Πεχλιβανίδη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Νομικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών και Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος, Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Όμιλος Eurolife ERB Ασφαλιστική.

 

Για τις συμπράξεις δημοσίου – ιδιωτικού τομέα, τη θέσπιση ενός σύγχρονου κανονιστικού πλαισίου για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια περίθαλψη αλλά και για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στο χώρο της περίθαλψης μέσα από ιδιωτικά προγράμματα ασφάλισης συζήτησαν κορυφαία στελέχη της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς.

 

Στη συζήτηση που συντόνισε ο Πλάτων Τσούλος, Διευθυντής Σύνταξης, Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, συμμετείχαν οι κ.κ. Δρ. Γιώργος Βελιώτης, Γενικός Διευθυντής Ζωής, Υγείας και Ομαδικών, Όμιλος Interamerican, Πρόεδρος, Επιτροπή Υγείας Insurance Europe, Δρ. Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, Ιατρός Πνευμονολόγος, Αντιπρόεδρος, Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), Αθανάσιος Λοπατατζίδης, MSc, PhD, FRSS, Σύμβουλος Διοίκησης Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, Νίκος Μανιαδάκης, Καθηγητής & Διευθυντής, ΜΠΣ στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας, Αναπληρωτής Κοσμήτορας, Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (Ε.Σ.Δ.Υ.), Ερρίκος Μοάτσος, Διευθύνων Σύμβουλος, ΑΧΑ Ασφαλιστική και Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος, Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Μega Brokers SA.

 

Για τον συμπληρωματικό ρόλο των ατομικών ασφαλιστηρίων μίλησαν οι Νάντια Σταυρογιάννη, Διευθύνουσα Σύμβουλος & Αντιπρόεδρος ΔΣ, D.A.S. Hellas Α.Ε., Γιώργος Καραβίας, Πρόεδρος, Σύνδεσμος Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (Σ.Ε.Μ.Α.), Νίκος Δελένδας, Γενικός Διευθυντής Πωλήσεων και Εκπαίδευσης, Μέλος ΔΣ, Eurolife ERB Ασφαλιστική, Γιάννης Καντώρος, Γενικός Διευθυντής Ασφαλιστικών Εργασιών, Όμιλος Interamerican. Στη συζήτηση που συντόνισε η Λέττα Καλαμαρά, Δημοσιογράφος, Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΉ. Όπως τονίστηκε, ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστο συνομιλητή της Πολιτείας για την εξέλιξη του ασφαλιστικού συστήματος. Έχει το όραμα, έχει τους ανθρώπους κι έχει και τα κεφάλαια για να υλοποιήσει και να δομήσει ένα μακροπρόθεσμο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα.

 

Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν νωρίς σήμερα το απόγευμα.