Μετά τη συνάντηση με τον Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., τη διαβεβαίωση της υλοποίησης του μέτρου και της εφαρμογής του νόμου και αναμένοντας τις σχετικές δράσεις:

Ακολούθησαν!!

  • Στο τέλος Μαΐου η ΠΟΛ 1078/30-5-2017 από το Υπουργείο Οικονομικών που τέθηκε σε ισχύ την 1/6/2017 με τη δημοσίευσή της στο ΦΕΚ, ενεργοποιώντας το μέτρο του εντοπισμού των ανασφάλιστων οχημάτων.
  • Στις 6 Ιουνίου 2017 πραγματοποιήθηκε η πρώτη διασταύρωση με τα διαθέσιμα στοιχεία που είχε η Α.Α.Δ.Ε. . Με βάση τα αποτελέσματα αυτής της διασταύρωσης, τις επόμενες ημέρες οι ιδιοκτήτες των οχημάτων που εμφανίστηκαν ως ανασφάλιστα, έλαβαν ατομικές ειδοποιήσεις πληρωμής προστίμου. Συνολικά εκδόθηκαν πάνω από 1.150.000 ειδοποιήσεις.
  • Δυστυχώς όμως στη διαδικασία αυτή διαπιστώθηκαν πολλά προβλήματα τα οποία οδήγησαν σε λάθος χαρακτηρισμό οχημάτων ως ανασφάλιστα.

Ο εσφαλμένος προσδιορισμός αφορούσε:

  • Οχήματα που είχαν κλαπεί και είχαν δηλωθεί στην Αστυνομία, αλλά δεν είχαν την αντίστοιχη ενημέρωση οι υπηρεσίες του Υπουργείου,
  • Οχήματα που είχε γίνει οριστική διαγραφή τους και ομοίως δεν είχε γίνει η σχετική ενημέρωση στο Υπουργείο,
  • Οχήματα που είχε γίνει οριστική διαγραφή τους με πρωτοβουλία του οικείου Δήμου, και δεν είχε γίνει ενημέρωση στο Υπουργείο,
  • Οχήματα που δεν είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασής τους.

Παράλληλα η βεβαίωση των προστίμων προξένησε σοβαρές δυσλειτουργίες στις διαδικασίες έκδοσης ασφαλιστηρίων στις Ασφαλιστικές Εταιρίες:

  • Εν μέσω των παραπάνω προβλημάτων που αναδείχθηκαν από την πρώτη εφαρμογή του μέτρου, αποφασίστηκε το πάγωμα της διαδικασίας για να δοθεί περίοδος χάριτος έως τις 14/7/2017, ώστε να διορθωθούν τόσο τα λάθη που είχαν γίνει , όσο και να σπεύσουν όσοι δεν είχαν ασφαλίσει τα οχήματά τους, να ασφαλισθούν, προκειμένου να αποφύγουν το πρόστιμο.
  • Εν τέλει φτάσαμε στην καταληκτική ημερομηνία της 14/7/2017 όπου εξέπνευσε η προθεσμία συμμόρφωσης για τους καταναλωτές.

Την ίδια ημέρα η Υφυπουργός των Οικονομικών δηλώνει ότι ΔΕΝ θα προβεί σε καμία άλλη διασταύρωση , εάν δεν έχει τη διαβεβαίωση ότι αυτή τη φορά τα πράγματα θα γίνουν σωστά.

Παραμένουμε ακόμα με την ελπίδα, ότι θα υπάρξει πραγματική βούληση να λυθεί αυτό το τόσο σοβαρό θέμα σύντομα και ότι δεν θα καταλήξει στις “ελληνικές καλένδες”.