Η 12 Δεκεμβρίου 2018, αποτέλεσε μια σπουδαία βραδιά, μια βραδιά σταθμό στην 80ετή ιστορία της Ένωσής μας.

 Όχι μόνο γιατί γιορτάσαμε τα γενέθλια των 80 ετών της ΕΕΑΕ, αλλά και γιατί συνέπεσε με την ιστορικής σημασίας για τον κλάδο μας ψήφιση της ενσωμάτωσης της οδηγίας 2016/97 – IDD για την Διαμεσολάβηση στην Ελληνική Νομοθεσία.

Μία Οδηγία για την οποία η Ένωσή μας, μέσω της Προέδρου της κυρίας Δήμητρας Λύχρου, και με την αμέριστη στήριξη των μελών του Διοικητικού της Συμβουλίου, δούλεψε σκληρά ώστε να κατοχυρώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα των μελών της και του κλάδου εν γένει, να διασφαλίσει ξεκάθαρους και ίσους όρους ανταγωνισμού, και να δημιουργήσει ένα νέο νομοθετικό και θεσμικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο το επάγγελμα του Ασφαλιστικού Πράκτορα, θα αναπτυχθεί και θα εξελιχθεί με δυναμισμό και ασφάλεια.

 Η εκδήλωσή μας, η οποία κατά γενική ομολογία ήταν απόλυτα επιτυχημένη, προσέλκυσε όλους του φορείς της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης, τις περισσότερες Ασφαλιστικές Εταιρείες ως χορηγούς ή απλά συμμετέχοντες, καθώς και δεκάδες Μελών μας που μας τίμησαν με την παρουσία τους. Όλοι μαζί, δώσαμε ένα στίγμα ενότητας και σύμπλευσης, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή όχι μόνο για την δική μας αγορά – επάγγελμα αλλά και για το σύνολο της οικονομίας της χώρας μας.

 Σε μια δυναμική παρουσία-χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Ι. Χατζηθεοδοσίου διαβεβαίωσε τους παρευρισκόμενους ότι οι μάχες και οι διεκδικήσεις του κλάδου θα συνεχιστούν με την στήριξη του ΕΕΑ, στέλνοντας ένα καθολικό μήνυμα ενότητας στον κλάδο και  ανάγκης συμπόρευσης όλων των πλευρών με νομιμότητα αλλά και ηθική.

 Θέλοντας να ενισχύσει το μήνυμα του, κάλεσε στη σκηνή τους προέδρους όλων των φορέων Διαμεσολάβησης κ.κ.  Π. Λελεδάκη (ΕΑΔΕ) και ΠΣΑΣ, Ι. Ξηρογιαννόπουλο (ΣΕΜΑ), Ι. Τοζακίδη (ΠΣΣΑΣ), Τ. Μιχαλόπουλος (ΠΟΑΔ), καθώς και τους πρωτεργάτες της ίδρυσης της ΕΑΔΕ κ.κ. Γ. Καραβία, Α. Ραφαηλίδη, Ε. Γρυπάρη, Κ.Σ. Μαυρόπουλο, Χ. Αλεξόπουλο, Ν. Αποστολόπουλο, Μεσίτες Lloyds και φυσικά την Δ. Λύχρου, για μια αναμνηστική φωτογραφία.

Στην κεντρική της ομιλία, η πρόεδρος της ΕΑΕΕ κα Δήμητρα Λύχρου, αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους, επικεντρώθηκε στη δράση της ΕΕΑΕ  την τελευταία πολύ κρίσιμη δεκαετία, μια δεκαετία όπου ανέκυψαν σοβαρότατα  θέματα όπως ο Τειρεσίας, η προσφυγή στο ΣτΕ και εν συνεχεία στη Χάγη ,   η δημιουργία της ΕΑΔΕ,  οι Συμβάσεις και πολλά ακόμη, με αποκορύφωμα την IDD, τονίζοντας ότι σε όλες τις περιπτώσεις η κινητοποίηση, συμμετοχή και οι προσπάθειες της Ένωσης μας ήταν πολύ μεγάλες και σημαντικές και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση των τελικών επιμέρους αποτελεσμάτων. Ειδικότερα για την IDD,  είπε ότι η ψήφιση όλων σχεδόν των επιμέρους διεκδικήσεων του κλάδου μας, που παρουσιάστηκαν και τεκμηριώθηκαν μέσω της διαδικασίας της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής στην οποία συμμετείχε, αποτέλεσε την επιτομή της αναγνώρισης των προσπαθειών μας και μια σπουδαία νίκη, ώστε να εφαρμοστούν επιτέλους κανόνες ίδιας αντιμετώπισης σε όλα τα επίπεδα, και να καταστεί υποχρεωτική  η «συμβουλή» σε όλα τα προϊόντα, κάτι που ελπίζουμε να αλλάξει σημαντικά τον κλάδο προς όφελος των επαγγελματιών αλλά και του καταναλωτή.

Είπε ακόμη ότι θα εξακολουθήσουμε με την ίδια δύναμη και επιμονή, να συμμετέχουμε στην προσπάθεια επίλυσης άλυτων θεμάτων της αγοράς μας, όπως ο αθέμιτος ανταγωνισμός από αλλά δίκτυα Διαμεσολάβησης  (τράπεζες,  internet ή άλλες εταιρείες), και προέτρεψε τις Ασφαλιστικές Εταιρείες να μη συμμετέχουν ή να μη  επιτρέπουν τον ευτελισμό του ασφαλιστικού προϊόντος.

Κλείνοντας ευχαρίστησε τους χορηγούς αλλά και όλους όσους κοπίασαν για την διοργάνωση της εκδήλωσης και υποσχέθηκε ότι η ΕΕΑΕ θα συνεχίσει για πολλά χρόνια ακόμη το σπουδαίο έργο της.

Είναι σημαντικό επίσης να αναφερθούμε στο Λεύκωμα και στο πολύτιμο και συγκινητικό βίντεο που δημιουργήσαμε και προβάλλαμε, καταγράφοντας την ιστορική διαδρομή της ΕΑΕΕ από το 1938 έως σήμερα, μιας διαδρομής άρρηκτα συνδεδεμένης με την πορεία του τόπου μας και με κάθε μικρή ή μεγάλη διεκδίκηση του κλάδου της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης και των Mελών μας.  

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΕΑΕ