Στην εσπερίδα που οργανώσαμε στις 24 Φεβρουαρίου, στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, ακούστηκε έντονα η αγωνία μας για τα τεκταινόμενα στην ασφαλιστική αγορά, αναλύθηκε σε βάθος ο προβληματισμός μας για τις πρακτικές που ακολουθούν οι συνεργαζόμενες Ασφαλιστικές Εταιρείες αλλά προβλήθηκε τεκμηριωμένα και η αισιοδοξία και η πίστη μας για το παρόν και το μέλλον του επαγγέλματός μας.

Οι κ.κ. Πάνος Δημητρίου, CEO της Generali Hellas, Νότης Βαγιακάκος, CEO της HDI Gerling, Αλέξανδρος Ραφαηλίδης, Πρόεδρος της ΠΟΑΠ και Γ. Γραμματέας της Ενώσεώς μας και Ηλίας Κονταξής, Αντιπρόεδρος της ΠΟΑΠ και Γ. Γ. του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αχαΐας, μίλησαν, υπό τον υποδειγματικό συντονισμό του κ. Δημήτρη Ρουχωτά, εκδότη και Διευθυντή της «ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ», για τις ανατροπές που επιχειρούνται στον ασφαλιστικό χώρο, λόγω της εφαρμογής του SOLVENCY II και της οικονομικής κρίσης.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, ο καθηγητής του Τμήματος Στατιστικής & Ασφαλιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πειραιά, κ. Μιλτιάδης Νεκτάριος, ως βασικός ομιλητής, ανέλυσε τις προοπτικές για την Ασφαλιστική Αγορά και τους Διαμεσολαβούντες στην δεκαετία 2010-2020, πλαισιούμενος από τους κ.κ. Κωνσταντίνο Μαυρόπουλο, πρώην Πρόεδρο ΕΕΑΕ και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Grassavoye Willis, Χάρη Αλεξόπουλο, Αντιπρόεδρο της ΕΕΑΕ και Ελίζα Πανουργιά, Μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης μας.

Η Πρόεδρος, κα Δήμητρα Λύχρου ανοίγοντας τις εργασίες της Εσπερίδας, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, επιφανή στελέχη της Ασφαλιστικής Αγοράς, Προεδρεία θεσμικών φορέων, εκπροσώπους του Τύπου και τα Μέλη της Ενώσεως από την Αθήνα και την περιφέρεια, και εστίασε την ομιλία της στα λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν στην σημερινή οριακή κατάσταση, αλλά και στις προοπτικές του επαγγέλματος που μέσα από την αναγκαία εκκαθάριση, θα προκύψει λαμπρό.

Κείμενο κ. Π. Δημητρίου σχετικά με την εκδήλωση της ΕΕΑΕ

Εκδηλώσεις σαν αυτή της Ένωσης Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος, δίνουν την δυνατότητα στους φορείς της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς να ανταλλάξουν απόψεις για το παρελθόν, το παρόν και κυρίως το μέλλον του θεσμού της ιδιωτικής ασφάλισης. Από την άποψη αυτή είναι χρήσιμες ειδικά όταν οι οργανωτές προέρχονται από τον κλάδο των διαμεσολαβούντων στην ασφάλιση. Προέρχονται από τον κλάδο αυτών που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις πολιτικές, τα προϊόντα και το επίπεδο εξυπηρέτησης των ασφαλιστικών εταιρειών, αλλά ταυτόχρονα αποτελούν τους άμεσους δέκτες των αναγκών των ασφαλισμένων.

Η ελληνική ασφαλιστική αγορά βιώνει μία πολύ σύνθετη κατάσταση λόγω και της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης και του επιπέδου ανάπτυξης του κλάδου. Οι διαμεσολαβούνετς εισπράττουν πρώτοι τις δυσκολίες που γεννά η κρίση καθώς έρχονται σε επαφή καθημερινά με εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες τους. Ακούν τις ανησυχίες τους, τα προβλήματα τους, ενστερνίζονται τις ευαισθησίες τους, σχεδιάζουν μαζί τους τις ασφαλιστικές λύσεις. Είναι φυσικό λοιπόν να αναμένουμε από τους πρωταγωνιστές της ασφάλισης να παρεμβαίνουν, έτσι ώστε να ενισχύουν με την παρουσία τους και την δραστηριότητα τους, την αξιοπιστία, την φερεγγυότητα και εμπιστοσύνη των καταναλωτών στον θεσμό, τον μοναδικό ίσως σε αυτές τις συνθήκες που αποτελεί ουσιαστική ασπίδα στην κρίση.

Οι επαγγελματίες ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές αποτελούν εκ των πραγμάτων ή θα έπρεπε να αποτελούν τον πιο αυστηρό κριτή της πολιτικής των ασφαλιστικών εταιρειών. Η ποιότητα των παρεχομένων προϊόντων και υπηρεσιών θα πρέπει να είναι το πρώτο κριτήριο της δράσης τους στο βαθμό που επιθυμούν και οι ίδιοι να συμμετέχουν στο αυριανό τοπίο του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης.

Οι θεσμικές παρεμβάσεις που αναμένονται είτε από την πλευρά της ελληνικής εποπτικής αρχής είτε από τις ευρωπαϊκές αρχές, κυρίως μέσω της νέας οδηγίας Solvency II, θα θέσουν ένα αυστηρότερο πλαίσιο δραστηριότητας του συνόλου της ασφαλιστικής αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό δεν θα έχουν θέση ασφαλιστικές εταιρείες που δεν θα φροντίζουν να παρέχουν αξιόπιστες υπηρεσίες.

Οι επαγγελματίες ασφαλιστικοί πράκτορες θα πρέπει να κάνουν και αυτοί τις επιλογές τους. Η ώρα της κρίσης έχει έρθει για όλους και η επίκληση δικαιολογιών δεν είναι πλέον εύκολη για κανέναν.

Πάνος Δημητρίου

CEO της Generali Hellas