ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΛΥΧΡΟΥ: ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΕΣ

 

 

Την υποχρεωτική ασφάλιση, π.χ. για αστική ευθύνη, μεγάλων επαγγελματικών ομάδων, όπως οι γιατροί, οι δικηγόροι αλλά και οι τεχνίτες όπως ηλεκτρολόγοι και υδραυλικοί, ζητούν οι εκπρόσωποι των ασφαλιστών, προκειμένου να τονωθεί η αγορά τους. ‘Η, τουλάχιστον, την εφαρμογή του νόμου που προβλέπει υποχρεωτική ασφάλιση για αστική ευθύνη για ορισμένα επαγγέλματα.

Έπειτα από μία δεκαετή οικονομική κρίση, το ξέσπασμα της πανδημίας και εν μέσω αναδυόμενων οικονομικών κινδύνων, η ασφαλιστική αγορά αλλάζει με εντατικούς ρυθμούς. Ωστόσο, η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ουραγός στις ασφαλίσεις σε σχέση με την Ευρώπη. Τα στελέχη του κλάδου υποστηρίζουν πως το χαμηλό ποσοστό ιδιωτικής ασφάλισης οφείλεται κυρίως στην έλλειψη υποχρεωτικότητας, καθώς η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες που δεν έχει υποχρεωτική την ασφάλιση ευθυνών για πολλά επαγγέλματα.

Για την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη στον τομέα των υποχρεωτικών ασφαλίσεων σε σχέση με την Ελλάδα, μίλησαν στο powergame.gr, υψηλόβαθμα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς.

Η ασφαλιστική αγορά διεθνώς αλλάζει με εντατικούς ρυθμούς. Ωστόσο, η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ουραγός στις ασφαλίσεις σε σχέση με την Ευρώπη. Στελέχη του κλάδου υποστηρίζουν πως το χαμηλό ποσοστό ιδιωτικής ασφάλισης οφείλεται και στην έλλειψη υποχρεωτικότητας, καθώς η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες που δεν έχει υποχρεωτική την ασφάλιση ευθυνών για πολλά επαγγέλματα.

«Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες η σύμπραξη των συστημάτων κοινωνικής και ιδιωτικής ασφάλισης είναι γεγονός από την δεκαετία του 1980» δηλώνει η Πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδας κ. Δήμητρα Λύχρου, καθώς τα κράτη διέγνωσαν έγκαιρα ότι το δημοσιονομικό κόστος σε πολλές περιπτώσεις είναι δυσβάστακτο.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, οι καλύψεις που είναι υποχρεωτικές στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες είναι:

Ασφαλίσεις Υγείας, οι οποίες αφορούν οικονομικούς μετανάστες και μη μόνιμους κατοίκους, που δεν εντάσσονται στο σύστημα υγείας.

  • Ασφαλίσεις Οχημάτων.
  • Ασφαλίσεις ακινήτων, υποχρεωτικές και από ιδιοκτήτες και από ενοικιαστές.
  • Ασφαλίσεις κατασκευαστικών έργων, που είναι υποχρεωτικές και για τους ιδιοκτήτες και τους κατασκευαστές.
  • Ασφαλίσεις Περιβαντολλογικών κινδύνων που αφορούν κυρίως χημικές βιομηχανίες όπου υπάρχει ο κίνδυνος ρύπανσης του περιβάλλοντος και επίσης υπηρεσίες εναέριων και θαλάσσιων μεταφορών.
  • Ασφαλίσεις Αστικής Ευθύνης για διάφορες κατηγορίες επαγγελματιών και επιχειρήσεων.
  • Ασφάλιση Κηδεμόνων Μαθητών, για τις σχολικές ζημιές που μπορεί να προκαλέσουν παιδιά και ανήλικοι.

Η εικόνα όμως στην Ελλάδα εμφανίζεται πολύ διαφορετική, καθώς στη χώρα μας οι ασφαλίσεις που είναι υποχρεωτικές είναι ελάχιστες και αφορούν ασφάλιση οχημάτων, σκαφών και αεροσκαφών, μεταφορών επικίνδυνων υλικών και αποβλήτων και πέραν αυτών μόνο ασφάλιση Επαγγελματικής Ευθύνης των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών και των Διαχειριστών Αφερεγγυότητας. Την ίδια ώρα που στην υπόλοιπη Ευρώπη, όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, δηλαδή γιατροί, δικηγόροι , μηχανικοί, τεχνικοί κλάδων, κλπ υποχρεούνται να έχουν συμβόλαιο αστικής ευθύνης.

Για την κ. Δ.Λύχρου ο κλάδος έχει επισημάνει με συνεχείς αναφορές την ανάγκη σύμπραξης κοινωνικής και ιδιωτικής ασφάλισης. «Μέχρι σήμερα και παρά τις διεθνείς τάσεις που έχουν διαμορφωθεί, η χώρα μας δεν ενθαρρύνει τις ιδιωτικές ασφαλίσεις και αναλαμβάνει υπέρμετρα κόστη που είναι τελικά σε βάρος του κοινωνικού συνόλου» Θεωρούμε απολύτως αναγκαία την συνέργεια της κοινωνικής και ιδιωτικής ασφάλισης.

Σε ό,τι αφορά την υποχρεωτικότητα στην Ελλάδα δηλώνει, ότι οι π.χ οι γιατροί οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν πολλές φορές και ανεπανόρθωτες βλάβες, δεν είναι υποχρεωμένοι από το κράτος να είναι ασφαλισμένοι με την κάλυψη αστικής ευθύνης, και μόνο όσοι εργάζονται σε ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα, ασφαλίζονται υποχρεωτικά από αυτές. Δυστυχώς και άλλα επαγγέλματα όπως οι δικηγόροι, οι μηχανικοί, οι αρχιτέκτονες, οι οδοντίατροι δεν υποχρεούνται να έχουν καμία ασφάλιση αστικής ευθύνης.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η επαγγελματική αστική ευθύνη είναι με νόμο υποχρεωτική για τους τεχνίτες, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, κλπ , αλλά ο νόμος αυτός δεν εφαρμόζεται και ελάχιστοι από αυτές τις κατηγορίες ασφαλίζονται.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, υπάρχει χαώδης διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, η χώρα μας έχει πολύ μικρό μερίδιο ιδιωτικής ασφάλισης σε ό,τι αφορά τον κλάδο ζωής, καθώς τα ασφάλιστρα αντιπροσωπεύουν το 0,9% του ΑΕΠ, όταν σε όλη την Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό του ΑΕΠ είναι 4,6% Ενας σοβαρός λόγος που δημιουργεί αυτή την μεγάλη ψαλίδα είναι και η ένδεια των υποχρεωτικών καλύψεων των επαγγελματιών.

 

Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη εδώ: https://www.powergame.gr/asfalisi/327338/ypochreotiki-asfalisi-epangelmation-zitoun-oi-asfalistes/