Σε μία κατάμεστη αίθουσα από ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές που έχουν εκλεγεί στα Επιμελητήρια της χώρας και εκπροσώπους Σωματείων του ασφαλιστικού κλάδου, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, το Σάββατο 18/5/2019, η 1η Εθνική Συνδιάσκεψη Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης. Από πλευράς της Ένωσής μας, παρακολούθησαν τις εργασίες η κ. Δήμητρα Λύχρου και ο κ. Χάρης Αλεξόπουλος.

Η συμμετοχή ήταν μεγάλη και οι παρεμβάσεις, οι προτάσεις και τα συμπεράσματα που εξήχθησαν, έδειξαν την επιθυμία του κλάδου για συμπόρευση όλων των δυνάμεων, με στόχο την αναβάθμιση και την αξιοποίησή του, προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

Η εκδήλωση οργανώθηκε από τα Επαγγελματικά Επιμελητήρια Αθήνας, Πειραιά

και Θεσσαλονίκης με την στήριξη της Κ.Ε.Ε.Ε. και απηύθυναν χαιρετισμούς εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, Κομμάτων, Επιμελητηρίων, κοινωνικών εταίρων, Σωματείων καθώς και παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς. Κοινή θέση όλων, η ανάδειξη της δυναμικής που εμφανίζει ο ασφαλιστικός κλάδος και οι προοπτικές που ανοίγονται για ένα καλύτερο μέλλον.

Η 1η Εθνική Συνδιάσκεψη ξεκίνησε με την ομιλία του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου ενώ από την πλευρά των Επιμελητηρίων που υποστήριξαν την εκδήλωση, τοποθετήθηκαν από το Ε.Ε.Α. ο κ. Δ. Γαβαλάκης, από τον Πειραιά ο κ. Κ. Μαρκουλιδάκης και από την Θεσσαλονίκη ο κ. Κ. Λάσκος. Στην συνέχεια πλήθος εκπροσώπων της περιφέρειας έλαβαντον λόγο και μετέφεραν προβληματισμούς, οράματα και επιδιώξεις που συντείνουν στον κοινό στόχο. Ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης μας Χάρης Αλεξόπουλος με χαιρετισμό του, τόνισε τη σημασία και τον ρόλο των Σωματείων Διαμεσολάβησης, και κάλεσε σε συσπείρωση τα μέλη τους, και σε στήριξη του έργου τους για την ενδυνάμωση των Σωματείων σε όλη τη χώρα. Επίσης επισήμανε τη φανερή εξέλιξη των συλλογικών προσπαθειών για τον κλάδο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τις εργασίες της Συνδιάσκεψης. Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένες από τις επιμελητηριακές πρωτοβουλίες που θα ληφθούν άμεσα, πάντα με βάση το νομικό πλαίσιο για το ρόλο των Επιμελητηρίων, με στόχο τη μετάβαση του κλάδου στη νέα εποχή:

  • Εκπόνηση μελετών για το παρόν και το μέλλον του επαγγέλματος.
  • Διεκδίκηση επαναφοράς της φοροαπαλλαγής ασφαλίστρων κλάδου Ζωής αλλά και πρόταση για τον κλάδο Περιουσίας.
  • Δράσεις για την διευκόλυνση της εισόδου νέων στο επάγγελμα – πάντα στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που προκύπτουν από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
  • Διερεύνηση των δυνατοτήτων ένταξης των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών σε Ευρωπαϊκά προγράμματα αλλά και σχεδιασμός προτάσεων για τον σχεδιασμό προγραμμάτων με βάση τα πορίσματα μελετών για τις μελλοντικές ανάγκες του επαγγέλματος.
  • Μελέτη για την υποβολή τεκμηριωμένων προτάσεων προς τη πολιτεία για την αντιμετώπιση του φορολογικού και του ασφαλιστικού του κλάδου.
  • Υλοποίηση στοχευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε πανελλαδικό ή τοπικό επίπεδο.
  • Διερεύνηση υλοποίησης επαγγελματικού ταμείου Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών.
  • Νομική και Φοροτεχνική στήριξη των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών.

Παράλληλα αποφασίσθηκε η στήριξη θέσεων που εξέφρασαν τα Σωματεία όπως η αντιμετώπιση αθέμιτων πρακτικών εναλλακτικών δικτύων, η συνέχιση της προσπάθειας για την καταπολέμηση των ανασφάλιστων, η συμβολή για την επίλυση του διαχρονικού ζητήματος ΑΣΠΙΣ – COMMERCIALVALUE, οι διαπραγματεύσεις για νέες συμβάσεις ασφαλιστικών εταιριών.