Με αφορμή την καθιερωμένη πια Ημέρα Ασφάλισης, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), διοργάνωσε στο Ζάππειο Μέγαρο, στις 10 Νοεμβρίου 2017, συνέδριο με τίτλο: «Η νέα εποχή για την αγορά».

Στο συνέδριο συμμετείχαν όλοι οι φορείς της ασφαλιστικής αγοράς, των ασφαλιστικών εταιριών και της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης.

Γράφει ο Γιώργος Βαγιωνής, Γ.Γ. ΕΕΑΕ

Ήταν ένα διαφορετικό συνέδριο σε σχέση με τα προηγούμενα. Δεν είχε τον αέρα της γιορτής όπως συνηθιζόταν σε προηγούμενες χρονιές, με εκδηλώσεις, δεξιώσεις και ομιλίες. Το φετινό συνέδριο εστίασε περισσότερο στην πληροφόρηση.

Δεν ήταν τυχαία λοιπόν η μεγάλη συμμετοχή των διαμεσολαβούντων και των φορέων εκπροσώπησής τους όπου η παρουσία τους έγινε περισσότερο από κάθε άλλη φορά αισθητή. Ούτε ήταν τυχαίο ότι αναδείχθηκε περισσότερο από κάθε άλλη φορά η βεβαιότητα ότι « η συμβολή της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης είναι αναγκαία».

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό του φετινού συνεδρίου είναι ότι οι φορείς της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης εκπροσωπήθηκαν σε όλες τις βαθμίδες. Ενωμένοι κάτω από τον κοινό στόχο, έδειξαν τη σημαντική δουλειά που έχουν επιτελέσει και ότι είναι παρόντες και ισάξιοι συνομιλητές στις ενέργειες που γίνονται από την πολιτεία και που αφορούν την ασφαλιστική διαμεσολάβηση.

Βασικοί πυλώνες του συνεδρίου ήταν:

 • η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας γνώμης που διεξήγαγε η εταιρεία ερευνών MRB για λογαριασμό της EAEE και
 • η ειλικρινής αποτίμηση της σημερινής κατάστασης και η ανταλλαγή απόψεων των φορέων του κλάδου για μελλοντικές ενέργειες και δράσεις που θα οδηγήσουν σε λύσεις προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών και θα αναδείξουν το σύγχρονο πρόσωπο της ασφαλιστικής αγοράς.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, η ΕΑΕΕ παρουσίασε πρόγραμμα ενεργειών για το επόμενο διάστημα με επίκεντρο τον ασφαλισμένο, την κοινωνία και την πιο δίκαιη και αποτελεσματική αγορά. Τέτοιες ενέργειες περιλαμβάνουν πρωτοβουλίες όπως:

 • η δημιουργία του Ενιαίου Μητρώου Διαμεσολαβητών,
 • η κατάρτιση μιας δέσμης δεικτών που θα μετρούν τη μεταβολή του κόστους στα νοσοκομειακά προγράμματα,
 • η προώθηση του θεσμού της διαμεσολάβησης για την επίλυση διαφορών με τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις σε συνεργασία με τον ΟΠΕΜΕΔ, ώστε να δίνονται λύσεις σε μικρότερο χρόνο και με χαμηλότερο κόστος,
 • η επέκταση του επιτυχημένου θεσμού του Φιλικού Διακανονισμού,
 • η συμφωνία ελάχιστων κανόνων εξυπηρέτησης (SLAs) με τις εταιρείες οδικής βοήθειας,
 • τη πρόληψη στους τομείς των τροχαίων ατυχημάτων και της υγείας
 • τη μείωση του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού
 • την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας
 • τη δημιουργία ασφαλιστικής και αποταμιευτικής συνείδησης
 • την εκπαίδευση σε θέματα οικονομικής διαχείρισης και financial wellness για τους συμπολίτες μας με περιορισμένα εισοδήματα ή για τη γενιά των 500 και 1000 ευρώ.

Ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ κ. Δημήτρης Μαζαράκης στην ομιλία του τόνισε χαρακτηριστικά:

“Οι πολίτες έχουν αποδεχτεί πια ότι δεν μπορούν να τα περιμένουν όλα από το κράτος και στρέφονται προς άλλες λύσεις και τον ιδιωτικό τομέα. Εντούτοις, αν και ο πολίτης καταλαβαίνει πια την ανεπάρκεια του κρατικού συστήματος ασφάλισης, διστάζει να κάνει το βήμα προς την ιδιωτική ασφάλιση, είτε γιατί το εισόδημά του είναι περιορισμένο είτε γιατί η ασφαλιστική αγορά έχει εισπράξει με τη σειρά της μερίδιο της γενικής δυσπιστίας προς τους θεσμούς. Εντούτοις, αυτοί που αρχίζουν σιγά σιγά να κάνουν πια λόγο για ιδιωτική ασφάλιση δεν είναι καθόλου λίγοι. Σύμφωνα με την έρευνα, 62% είναι εκείνοι οι οποίοι βλέπουν θετικά τον κλάδο μας, ως εναλλακτική ή συμπληρωματική λύση για την υγεία και για τη σύνταξή τους.

Η ασφαλιστική αγορά χρειάζεται λοιπόν να ανατρέψει αυτή τη δυσπιστία και να καθοδηγήσει τους ασφαλισμένους να διαχειριστούν σωστά και συνετά αυτό το περιορισμένο εισόδημα που τους έχει απομείνει. Χρειάζεται να βοηθήσει να ξανακερδίσουν εκείνοι τη χαμένη τους αξιοπρέπεια και εμείς την εμπιστοσύνη τους”.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τη παρουσίαση των τριών παράλληλων συνεδριάσεων (panels), καλύπτοντας την παρακάτω θεματολογία:

 1. “Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση: Επίκεντρο ο πελάτης”, με εισηγητές τους κ.κ.: Ι. Χατζηθεοδοσίου Πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών(ΕΕΑ), Δ. Λύχρου Πρόεδρο της ΕΑΔΕ, Π. Λελεδάκη Πρόεδρο του ΠΣΑΣ, Γ. Ξηρογιαννόπουλο Πρόεδρο του ΣΕΜΑ, Δ. Γαβαλάκη Πρόεδρο του ΠΣΣΑΣ. & με Συντονιστή τον κο Χρ. Κάτσιο, Μέλος ΔΣ της ΕΑΕΕ & Γενικό Διευθυντή της Groupama Φοίνιξ.
 2. “Καταναλωτής: Βασική Αρχή, η προστασία του”, με εισηγητές τους κ.κ.: Θ. Μητράκο, Υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Ν. Κανελλόπουλο, Γενικό Γραμματέα του ΟΠΕΜΕΔ και Λ. Ζαγορίτη, από τον Συνήγορο του Καταναλωτή. & με Συντονίστρια την κα Φ. Μιχάλη, Μέλος ΔΣ της ΕΑΕΕ & CEO της Allianz.
 3. “Ασφαλιστικές Εταιρίες: Προκλήσεις και προοπτικές”, με εισηγητές τους κ.κ.: Ε. Μοάτσο, Μέλος ΔΣ της ΕΑΕΕ & CEO ΑΧΑ, Ι. Καντώρο, Μέλος ΔΣ της ΕΑΕΕ & CEO Interamerican και Θ. Μιχαλόπουλο, Διευθυντή Πωλήσεων Μεγάλων Πελατών Microsoft Ελλάδος, Κύπρου, Μάλτας & με Συντονιστή τον Δρ. Χρ. Σαρδελή, Γενικό Γραμματέα ΔΣ της ΕΑΕΕ & Πρόεδρο της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα των 3 πάνελ: α) η ασφαλιστική διαμεσολάβηση εισέρχεται σε μία νέα εποχή που οι επαγγελματίες της καλούνται να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις, στο αυστηρότερο νομοθετικό περιβάλλον και στην ένταξη της τεχνολογίας στην καθημερινότητα τους-πάντα με γνώμονα την καλύτερη πληροφόρηση και παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στον καταναλωτή, β) ο καταναλωτής είναι περισσότερο από ποτέ προστατευμένος με το νέο θεσμικό πλαίσιο και την υιοθέτηση της ευρωπαϊκής ασφαλιστικής νομοθεσίας και γ) οι ασφαλιστικές εταιρίες καλούνται να ανταποκριθούν στις προκλήσεις από την αλματώδη γήρανση του πληθυσμού και τη αδυναμία της κοινωνικής ασφάλισης να ανταποκριθεί στις ανάγκες συνταξιοδότησης των πολιτών, την εξέλιξη της τεχνολογίας, την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και της κλιματικής αλλαγής.

Ο στόχος κοινός για όλους και ένας: H συμβολή όλων των φορέων της ασφαλιστικής αγοράς στην αύξηση της αξιοπιστίας και της συμβολής του θεσμού της ιδιωτικής ασφάλισης στον πολίτη – καταναλωτή και στην κοινωνία.