Η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή επεξεργάζεται το νομοσχέδιο, που θα καθορίσει το πλαίσιο και τους κανόνες των Δικτύων Διανομής, και θα ορίσει το γενικότερο τοπίο μέσα στο οποίο θα πορευθεί το επάγγελμα τα επόμενα χρόνια.

Γράφει η Δήμητρα Ιωάννα Λύχρου, πρόεδρος ΕΑΔΕ, ΠΟΑΔ & ΕΕΑΕ

Ήδη η κατεύθυνση είχε δοθεί από τις Οδηγίες που προηγήθηκαν και τώρα με την IDD επιχειρείται να διορθωθεί η πορεία σε τομείς που είχαν προβλήματα, δηλ. σε θέματα διαφάνειας, αποτελεσματικού ελέγχου, συγκρούσεων συμφερόντων και προστασίας του καταναλωτή.

Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη, μελετώνται όλα τα θέματα, που τίθενται κατ’ άρθρο, και προβλέπεται η επανεξέταση όλων των ανοιχτών και υπό συζήτηση και έρευνα ζητημάτων, υπό το πρίσμα της ορθής ερμηνείας και εντός του πλαισίου που ορίζει η φιλοσοφία της Οδηγίας.

Επειδή κατά καιρούς έχουν υπάρξει δημοσιεύματα που αναδεικνύουν ή διογκώνουν τις δικαιολογημένες ανησυχίες των συναδέλφων, εκείνο που πρέπει να λεχθεί είναι ότι κανένα κρίσιμο θέμα, όπως π.χ. η γνωστοποίηση στον πελάτη της φύσης της αμοιβής, ή η εγγύηση που θα απαιτηθεί για την δραστηριοποίηση του Διαμεσολαβητή, δεν έχει κριθεί ακόμη ώστε να έχει πάρει τελική μορφή.

Για εμάς πάντως κρίσιμα θέματα, που είναι ευκαιρία να λυθούν οριστικά και με αυστηρότητα, είναι οι κανόνες που θα τεθούν για την ισότιμη παρακολούθηση και εποπτεία όλων των Δικτύων Διανομής και οι αποτελεσματικές και δίκαιες κυρώσεις που θα πρέπει να επιβάλλονται προς όλους.

Μέσω των κυρώσεων αυτών, που προϋποθέτουν βεβαίως την ύπαρξη ενημερωμένων και προσβάσιμων από όλους ηλεκτρονικών Μητρώων των κατά τόπους Επιμελητηρίων, όπου θα καταγράφονται οι πάντες, όπως προβλέπεται από την υπό επεξεργασία Οδηγία, δηλ. και οι πιστοποιημένοι Τραπεζικοί Υπάλληλοι, θα φθάσουμε να πετύχουμε την αποβολή των μαύρων αλεξιπτωτιστών της Διαμεσολάβησης.

Οι κανόνες που επιβάλλονται στον Ασφαλιστικό Διαμεσολαβητή, οι υποχρεώσεις που τον βαρύνουν, οι χρόνοι που απαιτούνται για την διεκπεραίωση όλων των επικοινωνιακών διαδικασιών, η ευθύνη των όσων υποχρεούται να καταθέσει για την κάθε αμερόληπτη ενημέρωση και πώληση, και το κόστος, που όλα τα παραπάνω συνεπάγονται, είναι τόσο πολλά, που είναι πολύ άδικο να τα ανταγωνίζεται ο οποιοσδήποτε κινείται στο χώρο, χωρίς ταυτότητα, μορφή και υποχρεώσεις.