Σε μια κατάμεστη αίθουσα 1000 ατόμων  και με αμείωτο ενδιαφέρον,  παρακολούθησαν οι Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές, καθώς και πλήθος στελεχών της Ασφαλιστικής αγοράς και του Τύπου, τις εργασίες της συνάντησης   «ΑΣΦΑΛΙΣΤΕΣ & ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΕΣ -ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΕΦ΄ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ».

Την εκδήλωση που πραγματοποίησε η Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος  {ΕΑΔΕ} με την πολύτιμη στήριξη των Επαγγελματικών Επιμελητηρίων Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν σε ζωντανή μετάδοση και Συνάδελφοι σε όλη την περιφέρεια χάρις στην πρωτοβουλία του ΕΕΑ και μέσω live-streaming από το www.insurance-eea.gr.

H εκδήλωση κάλυψε όλα τα θέματα που απασχολούν σήμερα την Ασφαλιστική Αγορά.

  • Θέματα που αφορούν την αξιοπιστία του θεσμού.
  • Θέματα Εποπτείας Εταιρειών  ΕΠΥ.
  • Ανταγωνισμού χαμηλών ασφαλίστρων.
  • Ανασφάλιστων οχημάτων.
  • Αναγνώρισης σεβασμού της  σχέσεως Διαμεσολαβητή – Πελάτη.
  • Εμπορικής πολιτικής και συμβατικών προβλέψεων.
  • Ομαλής προσαρμογής της αγοράς στις επιταγές των Αποφάσεων της ΤτΕ.
  • Αναγκαίων ρυθμίσεων χρόνου οφειλών.
  • Διευκρινήσεων που απαιτούνται σε πολλά σημεία των αποφάσεων.

Η ανοιχτή , κοινή συνάντηση Ασφαλιστών και Διαμεσολαβητών,  που έγινε για πρώτη φορά,  έδειξε καθαρά ότι κυριαρχεί πλέον μία νέα αντίληψη εκατέρωθεν και μια απόφαση για από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων με ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο.


Το συμπέρασμα που συνάγεται από την συνάντηση αυτή είναι, ότι όλοι οι συντελεστές της αγοράς – Ασφαλιστές , Διαμεσολαβητές και Επιμελητήρια -επιθυμούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη και αναβάθμιση  της Ασφαλιστικής Αγοράς και στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας του θεσμού στην κοινωνία .

Ταυτόχρονα επιχειρούν να  βρουν εκείνους τους δρόμους που θα οδηγήσουν την μετάβαση στα νέα πρότυπα που θέτει η Τράπεζα της Ελλάδος, ακολουθώντας όμως εφικτά βήματα για μια ήπια προσαρμογή μέσα από μία μεταβατική περίοδο.

Τις εργασίες της εκδήλωσης άνοιξε και διηύθυνε ο κ. Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, Γ.Γ. του ΕΕΑ, μετείχαν στο Προεδρείο ο κ. Κωνσταντίνος Μαρκουλιδάκης από το ΕΕΠ και ο κ. Κυριάκος Μερελής από το ΕΕΘ, και χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, Πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του Εμπορικού & Βιομηχανικού ΕΑ, και ο κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος της ΕΑΕΕ.

Ο κ. Αλ. Σαρρηγεωργίου στην ομιλία του επισήμανε τον καθοριστικό ρόλο που παίζει η ασφάλιση στη σταθερότητα της κοινωνίας και της οικονομίας ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής κρίσης.

Μια κοινωνία αδύναμη οικονομικά δε μπορεί να αυτασφαλίζεται. Ο μέσος Έλληνας δε μπορεί να μένει ανασφάλιστος, είναι επικίνδυνο.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Σαρρηγεωργίου στο ρόλο του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή στην ανάπτυξη της αγοράς, τονίζοντας ότι ο Διαμεσολαβητής αποτελεί το «πρόσωπο» της ασφαλιστικής επιχείρησης στην επαφή με τον πελάτη.

Εστιάζοντας στις αλλαγές που πραγματοποιούνται στην αγορά και το νέο περιβάλλον ποσοτικών και ποιοτικών υποχρεώσεων που διαμορφώνεται, ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ τόνισε πως η αγορά θα ωφεληθεί από τις κανονιστικές αλλαγές και πως η ΕΑΕΕ σε συνεργασία με τον Επόπτη θα πρέπει να διασφαλίσει πως οι αλλαγές αυτές θα συμβάλουν στην καλύτερη λειτουργία της αγοράς κάνοντας όπου χρειάζεται  τις απαραίτητες προσαρμογές.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν επίσης οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων ΕΕΑ κ. Ιωάννης Ρεκλείτης, ΕΕΠ κ. Γεώργιος Μπενέτος και ΕΕΘ κ. Μιχάλης Ζορπίδης.

Στην συζήτηση συμμετείχαν από πλευράς Ασφαλιστικών Εταιρειών οι κ.κ.: Bertrand Woirhaye – Γεν. Δ/ντής «Groupama», Χρήστος Γεωργακόπουλος – Δ/νων Σύμβουλος «Ευρωπαϊκής Πίστης», Δημήτριος Ζορμπάς – Γεν. Δ/ντής «Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής» / Πρόεδρος Επικουρικού Κεφαλαίου, Θεόδωρος Κοκκάλας – CEO «Ergo», Γεώργιος Κώτσαλος – Δ/νων Σύμβουλος «Interamerican», Δημήτρης Μαζαράκης – Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος «Metlife Alico», Κάρολος Σαϊας – Δ/νων Σύμβουλος «Interasco» και απάντησαν στις ερωτήσεις που τους υπέβαλαν οι εκπρόσωποι της ΕΑΔΕ κ.κ.: Δημήτρης Γαβαλάκης – Πρόεδρος ΠΣΣΑΣ, Ελένη Γρυπάρη – Πρόεδρος ΠΣΑΣ, Γιώργος Καραβίας – Πρόεδρος ΣΕΜΑ, Δήμητρα Λύχρου – Πρόεδρος ΕΕΑΕ, Όλγα Νικολαϊδη – Γεν. Γραμματέας ΠΟΑΔ, και Αλέξανδρος Ραφαηλίδης – Πρόεδρος ΕΑΔΕ και ΠΟΑΔ.

Ειδικότερα όσον αφορά τις πράξεις του Διοικητή 30 και 31 και την απόδοση ασφαλίστρων εντός επτά ημερών ο κ. B. Woirhaye, Γενικός Διευθυντής της Groupama, εξέφρασε την άποψη πως αν και γενικά η ΤτΕ κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά την προστασία του καταναλωτή, ωστόσο είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι ο καταναλωτής θα πρέπει να πληρώσει το συμβόλαιο του μέσα σε επτά μέρες.

Τόνισε ότι ο συγκεκριμένος όρος δεν υφίσταται πουθενά αλλού στην Ευρώπη και ότι αν η Εποπτική Αρχή επιμείνει στην εφαρμογή του θα υπάρξει αύξηση των ανασφάλιστων αυτοκινήτων. Αναφερόμενος στην πολιτική που θα ακολουθήσει η Groupama είπε πως η Εταιρεία έχει προνοήσει για την ύπαρξη μεταβατικής περιόδου για τους Διαμεσολαβούντες και την Εταιρεία.

Από την πλευρά του ο κ. Θ. Κοκκάλας, CEO της ERGO, επισήμανε ότι η προσαρμογή στα νέα δεδομένα θα γίνει μέσω της καλόπιστης συνεργασίας και είπε πως η Διοίκηση της ERGO έχει κάνει τις προβλέψεις της προκειμένου να στηρίξει τους Διαμεσολαβητές. Όσον αφορά το θέμα των ακυρώσεων ο κ. Κοκκάλας είπε πως αν και το ζήτημα αυτό χρήζει ερμηνείας, εκτιμά ότι ουσιαστικά δεν θα αλλάξει η διαδικασία στο χώρο του αυτοκινήτου.

Επίσης σύμφωνα με τον κ. Κάρολο Σαΐα, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Interasco, στην περίπτωση που ένα συμβόλαιο ακυρωθεί αλλά ο πελάτης επιθυμεί να ξαναασφαλιστεί το συμβόλαιο που θα εκδοθεί πρέπει να περαστεί στον Ασφαλιστή που το είχε φέρει στην Εταιρεία.

Για το θέμα του μη ισότιμου ελέγχου που προκύπτει μεταξύ Ασφαλιστικών Εταιρειών και ΕΠΥ σύμφωνα με τις πρόσφατες Πράξεις του Διοικητή μίλησε ο κ. Δ. Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής και Πρόεδρος του Επικουρικού Κεφαλαίου. Όσον αφορά το διαφορετικό χρονικό περιθώριο που θα έχει ο Διαμεσολαβητής και ο πελάτης στην απόδοση των ασφαλίστρων είπε πως «η εμπορική πολιτική της εταιρείας θα μπορέσει να δώσει άλλα περιθώρια είτε με το Τυπώνω-Πληρώνω είτε με άλλους τρόπους».

Στην συνέχεια ανέφερε, ότι οι ΕΠΥ στην Ελλάδα μέχρι στιγμής, δεν ξεπερνούν τις 10 και έχουν 350.000 ασφαλισμένους. Το μόνο πεδίο στο οποίο δεν έχει αρμοδιότητα η ΤτΕ είναι ο χρηματοοικονομικός έλεγχος τους, ωστόσο αναμένεται νέο πλαίσιο για τις εταιρείες αυτές που θα ελέγχει διάφορες παραμέτρους, όπως το αν έχουν αντιπροσώπους ζημιών κλπ.

Ο κ. Δ. Μαζαράκης, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MetLife Alico απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την άσκηση πιέσεων στους Διαμεσολαβητές να αλλάξουν τα νοσοκομειακά προγράμματα των ασφαλισμένων, ανέφερε ότι οποιαδήποτε άσκηση πολιτικής που οδηγεί το Διαμεσολαβητή να λειτουργήσει εναντίον των συμφερόντων του πελάτη, όπως και η αναίτια μεταφορά ασφαλισμένων από τους Διαμεσολαβητές, είναι πρακτικές καταδικαστέες. Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, Ζωής και Σύνταξης της ΕΑΕΕ ανέφερε ότι έχει λάβει καταγγελίες τις οποίες όμως δεν μπορεί να αξιοποιήσει καθώς είναι ανώνυμες.

Σε ερώτηση σχετικά με το μειοδοτικό ανταγωνισμό στα ασφάλιστρα ο κ. Χ. Γεωργακόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Πίστης, ανέφερε ότι ο μειοδοτικός πόλεμος του ασφαλίστρου οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο Εταιρειών και τραυματίζει το θεσμό της Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Τέλος, σχετικά με το ζήτημα των ανασφάλιστων οχημάτων ο κ. Δ. Ζορμπάς ανέφερε ότι η Τροχαία διενεργεί περίπου 15.000 ελέγχους την ημέρα και υπολογίζεται πως τα ανασφάλιστα ανέρχονται περίπου στο 1 εκατ. Από τον Ιανουάριο θα ξεκινήσει να τίθεται σε εφαρμογή η επιβολή προστίμων.

Η ΕΑΔΕ εκφράζει την μεγάλη ικανοποίησή της για την πρωτοφανή μαζική συμμετοχή των Μελών των Σωματείων της σε αυτή την πρώτη κοινή , δημόσια έκφραση των φορέων της αγοράς και συναισθάνεται απόλυτα την ευθύνη για την επίλυση όλων των κρίσιμων θεμάτων που παραμένουν ανοιχτά.